Grammis finns även här i Sverige

Du har nog sett eller i alla fall hört talas om Grammy som de har i USA. Det är en gala där man delar ut priser till den bästa i en viss kategori. Vi har även en sådan i Sverige fast här heter den Grammis. Priser delas ut till den bästa i den kategori de ingår. Det är till bästa artist, bästa album, bästa dansband med mer.

Grammisgalan sänds varje år i januari – februari i Stockholm. Första utdelningen var 1969 så den har hållit på ett tag. Utdelningen låg dock nere i hela 15 år, från 1973 till 1988 då den återupptogs.

Att tävla inom musik är intressant och att titta på dessa galor är mycket underhållande. Det är roligt att se de artister eller grupper som blir nominerade, ja det är spännande att se vem som tar hem priset och framför allt så är det roligt att få höra motivationen till vinsten.

Det finns kategorier där en vinnare ska koras för årets låt, det kan vara roligt och höra varför just den vinnande låten vann. Vad var det för speciellt med den låten för att den skulle gå hela vägen till vinst?

Det är inte bara etablerade artister som har chans att vinna. Det delas även ut ett pris till årets nykomling. Det är roligt när man inte bara får chans att se de etablerade artisterna utan det är mycket roligt att se de nya ansiktena också.

Vad är en artist utan textförfattare? Det är inte alltid så enkelt att få ner en text som ska slå världen med häpnad, men det finns de som kan. Här får även textförfattare och kompositör priser som bevisar att de har slagit Sverige med storm med sina texter.

Vi har många fina artister här i Sverige. Det är roligt att de får uppskattning!