Vad är Musikexportpriset?

Det är ett fint pris som går till den artist som varit framgångsrik internationellt under föregående år. De artister som har satt Sverige på kartan och gjort bra ifrån sig utomlands har möjlighet att vinna detta pris. Det är Sveriges regering som instiftade detta pris, året var då 1997. En jury utser en vinnare och denna artist ska ha varit framgångsrik i andra länder, som sagt, och priset delas ut under grammisgalan. Det behöver inte vara till en artist utan priset kan helt enkelt gå till en hel grupp.

Förutom att ge ut ett pris till en artist som gjort bra ifrån sig så har juryn även fått möjlighet att utse en hederspristagare. För att få detta pris så ska han eller hon jobba inom musikbranschen och gjort bra ifrån sig när det handlar om att sprida vår svenska musik till andra länder.

Numera finns det även ett nytt hedersomnämnande, men det är inte några artister som får det utan det går till den som bidragit till framgångar för svensk musik. Detta pris ska enbart delas ut när det finns skäl för det och “För insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering” som det heter i hedersomnämnandet.

Att sätta Sverige på kartan

Att se ett pris delas ut till någon som gjort något bra för Sverige och satt vårt avlånga land på kartan är inte bara roligt utan även spännande. Det kommer därmed att finnas människor i andra länder som får se och höra positiva saker om vårt land och på så sätt så kan andra le och tänka positivt om Sverige i allmänhet. Bara att tänka på att till exempel Kina vet vart Sverige ligger och vad landet ger sina invånare är lite spännande. Vi har många fina artister och låtskrivare i Sverige och de flesta är värda ett sådant här pris!