Om bröstcancer

Under ett år så drabbas ca 60 000 personer av någon form av cancer. Av alla dessa så får ca 8000 kvinnor beskedet om att de har bröstcancer. Just bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. Även män kan få bröstcancer men det är inte så vanligt. Bröstcancer drabbar framförallt kvinnor i medelåldern. Yngre kan bli drabbade men det är ovanligt.

Fetma och alkohol kan spela in

I olika studier så har det visats att övervikt och fetma spelar en stor roll för insjuknande i bröstcancer, samt även om man missbrukar alkohol. Motion är bra, för det minskar riskerna. Att röra på sig minst 30 minuter om dagen har visat sig vara mycket positivt och minskar riskerna att få bröstcancer.

Vad gör Rosa bandet?

Rosa bandet försöker sprida den kunskap som finns för att minska riskerna med insjuknande i bröstcancer. Varje år under oktober månad körs en kampanj för att försöka få in pengar så att de kan bedriva ytterligare forskning om botemedel, alternativt kunna få kunskap om vad som krävs för att få reda på sjukdomen så fort som det bara går. På så sätt minskas risken med att sjukdomen har gått för långt för att rädda liv. Kampanjen startade år 2003 och har sedan dess dragit in 674 miljoner kronor. Välbehövliga pengar för framtidens forskning.

Gala och välgörenhet

När det anordnas galor så kan man både som privatperson och företag skänka pengar till Rosa bandet. Ingen summa är för liten utan även den minsta summan gör stor nytta. Alla pengar kommer till användning. Forskning är viktigt. På så sätt kan de komma fram till botemedel, bromsmedicin och även få fram undersökningsmaskiner som kan se sjukdomen i ett tidigt skede. Många liv har räddats sedan den första kronan kom in. Tillsammans kan vi göra stora underverk.